Renovering

Som bostadsrättshavare har du rätt att göra om din lägenhet, även om du faktiskt inte äger din bostad utan bara har nyttjanderätt.

Enligt lag är skyldig att hålla bostaden i gott skick, men du avgör själv när det är dags att t ex måla om, byta vitvaror, lägga nytt golv, måla och tapetsera eller på andra sätt fräscha upp lägenheten.

Du måste fråga styrelsen om lov när det gäller:

  • Ingrepp i en bärande konstruktion
  • Ändring av befintliga ledningar för ventilation, vatten, avlopp, värme, el, TV, bredband samt annan väsentlig förändring av lägenheten. Då bostadens ventilation styrs via mekanisk tilluft med don i taket behöver du även tillstånd för att sätta in ett undertak, då ventilationen påverkas och kan komma att behöva justeras.

Vissa ingrepp kräver dessutom bygglov, till exempel ingrepp i bärande konstruktion. Du bör kontakta föreningens styrelse innan du söker ett sådant bygglov. För inglasning och förändring av balkonger, se avsnittet ”Solskydd och markiser” i menyn till vänster. Bygglov söks hos stadsbyggnadskontoret som även informerar om vad ansökan ska innehålla.

Enligt bostadsrättslagen får inte styrelsen neka dig tillstånd om inte ”åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen”. Mycket är således tillåtet om det bara utföres på rätt sätt. Arbetet skall vara fackmässigt utfört. Detta kräver som regel en fackman.

Begreppet fackmässigt innebär att om du utför arbetet själv så måste du följa de branschregler som finns exempelvis vid våtrumsrenovering. Om du inte följer dessa anvisningar korrekt anses inte åtgärden som fackmannamässig.

Vid en skada kan försäkringsersättning helt utebli om du inte följt meddelade ansvisningar eller om åtgärderna inte varit fackmässigt eller bristfälligt utförda. Vissa ingrepp kan även påverka de garantier som finns från totalentrepenörens sida gällande lägenhetens utförande.

Ett bra råd är att fråga styrelsen först om du känner osäkerhet – så slipper du problem i efterhand.

Exempel utan tillstånd

Byta ytterdörr till lägenheten till annan än originalmodell?

Nej. För att byta lägenhetsdörr krävs ett godkännande från styrelsen.

Installera extralås i originaldörr?

Ja. Originaldörrarna har en förberedd plats för extra lås. Styrelsen har förhandsgodkänt denna åtgärd för de medlemmar som på egen bekostnad vill installera detta.

Innertak och/eller nya väggar?

Nej. I taket i samtliga rum sitter tilluftsdon som förser lägenheten med frisk luft. Om dessa påverkas eller flyttas kan både din egen lägenhet och andra lägenheter få störningar i ventilationen. Vill du bygga ett undertak eller flytta ej bärande väggar måste du först konsultera styrelsen, och efter att jobbet är gjort anlita föreningens ventilationskonsult som kan justera ventilationen. Ska du installera spotlights – låt en behörig elektriker dra elen.

Flytta kök?

Nej. Att flytta på köket kräver både styrelsens tillstånd och bygganmälan.

Byta köksutrustning?

Ja. Det är du själv som ansvarar för att byta ut vitvaror, köksluckor och annan köksutrustning. Notera dock att du inte göra ingrepp eller installationer i lägenhetens ventilationssystem utan tillstånd från föreningen. Detta gäller även byte av fläktkåpa i kök. Det får inte sätta in en köksfläkt då detta förstör ventilationssystemets funktion för dig och dina grannar.

Ändra balkong/terrass/fasad?

Nej. Om du vill sätta upp en vädringshängare, markis eller parabolantenn behöver du styrelsens tillstånd. Detsamma gäller inglasning av balkong, som även kräver bygglov. Alla åtgärder som medför ingrepp i fasad eller utsida av balkongskärmar kräver styrelsens medgivande. Montering av utrustning i putsfasad är INTE tillåten.

Elektriskt underhåll?

Ja. Återställa säkring (efter avhjälpt fel), byta glödlampor, montera skarvsladdar (endast jordat), byta fast installerade strömbrytare och jordade vägguttag.

Fasta elinstallationer?

Nej. Utförande av fasta installationer, exempelvis sätta in strömbrytare med dimmer, får endast utföras av behörig elinstallatör enligt Elsäkerhetsverket.

Flytta badrum?

Nej. Du får inte flytta badrummet eller flytta om avloppsrören utan att söka tillstånd från föreningen. Ingreppen kräver dessutom bygganmälan. Tänk på att de flesta tvister som uppstår efter renoveringar gäller just vattenskador, vilket kan bli dyrt för hela föreningen.

Byta badrumsporslin?

Ja. Du bestämmer själv om du vill byta ut ditt badkar, din WC-stol eller annat porslin i badrummet.

Ingrepp i ventilation?

Nej. Du får inte göra ingrepp eller installationer i lägenhetens ventilationssystem utan tillstånd från föreningen. Detta gäller även byte av fläktkåpa i kök. Upplever du att ventilationen inte fungerar som den ska, ska du göra en felanmälan.

Flytta radiatorer/element?

Nej. För att flytta en radiator måste du begära tillstånd från styrelsen.

Persienner

Persienner som monteras mellan glas måste vara i vit kulör, mörk färg innebär att så hög temperatur uppstår så att glas kan komma att spricka. Sprickor av sådan orsak ersätts ej av garantin.

Även här är det väsentligt med ett noggrant montage med tanke på kravet på husets täthet. Observera dock att en håltagning i karm alltid innebär en risk. Fönstren blir mindre täta i såväl ljud- som temperaturavseende. Det är viktigt att installatören gör ett noggrant montage och inte gör större hål i karmen än nödvändigt, detta för att bibehålla fönstrets (och husets) täthet.

Markiser

Det krävs alltid godkännande av styrelsen innan man kan montera markiser. I ansökan anges var man avser att montera markisen samt vilken metod för montering som skall användas.

Man måste alltid använda auktoriserade markismontörer som klarar våra krav på montering. Det är alltid medlemmen som ansvarar att monteringen blir korrekt och inte skadar fasad respektive takstolar. Eventuella skador åtgärdas på medlemmens kostnad. Detsamma gäller vid eventuellt underhåll etc från föreningens sida då medlemmen ansvarar för att demontera monterade markiser om så krävs. Se stadgarna paragraf 42.

Markisen skall ha rak kappa, och bredden på markisen på balkonger skall inte vara bredare än underliggande balkong. Bredd på markis på terrass skall inte vara bredare än längden mellan terrassens sidoavskiljare.

När man monterar markisen på fasaden skall markiskassett användas för att det inte skall komma in fukt i infästningen. Markiskassetten skall ha färgen NCS S 2002-Y50 R, Glans: 30-35.

När monteringen/uppförandet av markisen är klar skall man lämna ett intyg/försäkran till styrelsen att man har utfört monteringen enligt föreningens policy.